Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας

Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας συμμετέχει κι αυτό το καλοκαίρι στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022, η οποία διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Φέτος το κεντρικό σύνθημα είναι «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!»,και η καλοκαιρινή εκστρατεία επανέρχεται με ιδέες και θεματικές, που θα μας φέρουν κοντά σε αγαπημένα μας μέρη, πρόσωπα, βιβλία αλλά και στα προσωπικά μας σημεία αναφοράς. Κεντρικός στόχος της φετινής ΚΕ είναι να μετατραπούν οι τοπικές βιβλιοθήκες σε κυψέλες δημιουργικότητας αξιοποιώντας αναγνώστες κάθε ηλικίας και το φυσικό περιβάλλον γύρω από αυτές.

Βασικό βιβλίο αφόρμησης για τα εργαστήρια που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ένα κείμενο ορόσημο στην ελληνική λογοτεχνία και παιδαγωγική, πάντα επίκαιρο και «ζωντανό». Οι δράσεις συνδέονται με ένα κεφάλαιο/απόσπασμα το οποίο λειτουργεί ως γέφυρα με νεότερη/σύγχρονη βιβλιογραφία, ενώ οι δραστηριότητες αφορούν σε παιχνίδια, που θα υλοποιηθούν στη Βιβλιοθήκη ή τον περιβάλλοντα χώρο της, βασισμένα σε τέσσερις άξονες: τη φύση, το νερό, τον ουρανό και τον άνθρωπο. Κάθε εργαστήριο θα αποτελεί και μια νέα διαδρομή για τα παιδιά που θα συμμετέχουν.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας ξεκινά τις «διαδρομές» των εκπαιδευτικών εργαστηρίων στις 28 Ιουνίου. Το αρχικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

28 Ιουνίου, Τρίτη (10.00 – 12.00)

Φωτεινές διαδρομές  

Τα παιδιά μαθαίνουν για τους τρόπους επικοινωνίας κατά την αρχαιότητα, γνωρίζουν το σύστημα των φρυκτωριών και ανταλλάσσουν μυστικά φτιάχνοντάς το δικό τους εναλλακτικό τηλέγραφο.

(υπεύθυνος δράσης: Σπύρος Πιλάτος)

29 Ιουνίου, Τετάρτη (10.00 – 12.00)

Παραδοσιακές διαδρομές

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την παραδοσιακή τέχνη της υφαντικής, δημιουργούν υφαντά και εξασκούν τεχνικές φτιάχνοντας τα δικά τους αναμνηστικά.

(υπεύθυνη δράσης: Καλλέργη Γεωργία)

30 Ιουνίου Πέμπτη, (10.00 – 12.00)

Διαδρομές στη φύση

Τα παιδιά γνωρίζουν τη φύση μέσα από μυρωδιές, μαθαίνουν για τους σπόρους «ταξιδευτές» και αφηγούνται τις ιστορίες αυτών των διαδρομών, μέσα από ομαδικές εργασίες.

(υπεύθυνη δράσης: Ντίνα Σκουρτιά)

5 Ιουλίου, Τρίτη (10.00 – 12.00)

Διαδρομές του νερού

Τα παιδιά μαθαίνουν για τη λαογραφική και συμβολική διάσταση των πετρόχτιστων βρυσών, ακούν λαϊκές αφηγήσεις, μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες και εμπειρίες και κατασκευάζουν τη δική τους βρύση από ανακυκλώσιμα υλικά.

(υπεύθυνη δράσης: Γκόγια Ευαγγελία)

6 Ιουλίου, Τετάρτη (10.00 – 12.00)

Πειρατικές διαδρομές

Τα παιδιά προσεγγίζουν το θέμα της πειρατείας και παίρνουν μέρος σε ένα ξεχωριστό κυνήγι θησαυρού ακολουθώντας μυστικές διαδρομές μέσα στη βιβλιοθήκη.

(υπεύθυνος δράσης: Σπύρος Πιλάτος)

7 Ιουλίου, Πέμπτη  (10.00 – 12.00)

Διαδρομές από την Άπω Ανατολή

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ιαπωνική κουλτούρα, μαθαίνοντας την τέχνη Χαϊκού, ανακαλύπτουν την απλή και ευχάριστη δομή της πιο σύντομης ποιητικής φόρμας και γίνονται τα ίδια ποιητές συνθέτοντας τα δικά τους ποιήματα. Το ταξίδι ολοκληρώνεται με την κατασκευή οριγκάμι.

(υπεύθυνος δράσης: Γιώργος Σταυρόπουλος)

12 Ιουλίου, Τρίτη (10.00 – 12.00)

Ποιητικές διαδρομές

Τα παιδιά παίζουν με λέξεις, πειραματίζονται με την ομοιοκαταληξία, γράφουν τα δικά τους ποιήματα και δημιουργούν όλοι μαζί μια ποιητική συλλογή εμπνευσμένη από τη φύση.

(υπεύθυνη δράσης: Ντίνα Σκουρτιά)

13 Ιουλίου, Τετάρτη (10.00 – 12.00)

Διαδρομές προς το σπίτι

Τα παιδιά εστιάζουν στην αξία της κατοικίας και χρησιμοποιώντας φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά, κατασκευάζουν διάφορα είδη σπιτιών  και φτιάχνουν τη γειτονιά τους, την πόλη ή το χωριό τους ή τη δική τους φανταστική πολιτεία.

(υπεύθυνη δράσης: Γκόγια Ευαγγελία)

1 Σεπτεμβρίου, Πέμπτη (10.00 – 12.00)

Δημιουργικές διαδρομές

Μπορεί να γραφτεί μια ιστορία ξεκινώντας από μια τυχαία γραμμή; Τα παιδιά γίνονται συγγραφείς και εικονογράφοι και συνθέτουν τη δική τους περιπετειώδη, τρομακτική, αστεία ή εντελώς φανταστική ιστορία, στήνοντας το σκηνικό της πάνω σε μια γραμμή! Οι ιστορίες τους γίνονται εικονοβιβλία σε σχήμα ακορντεόν!

(υπεύθυνη δράσης: Κωνσταντίνα Τσούμα)

Τα προγράμματα αφορούν παιδιά ηλικίας 7 – 12 ετών.

Στη σελίδα της Βιβλιοθήκης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΔΗΚΕΒΙ Λαμίας θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τα προγράμματα της καλοκαιρινής εκστρατείας 2022.

Για να κλείσετε θέση στα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης τις ώρες 09.00 – 14.00 στο τηλέφωνο της Βιβλιοθήκης 2231067208, ηλεκτρονικά μέσω mail στο liblam1@otenet.gr και vivllamias@sch.gr ή στο χώρο της Βιβλιοθήκης Αινιανων 6 Λαμία

Στα εργαστήρια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.   

#ΚΕ2022gr.

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.

Free shipping
for orders over 50%