Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας

Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2023

Η ΚΕ2023 με τίτλο “100 ακριβώς! Θησαυροί της Άλκης και της Ζωρζ...”, θα ξεκινήσει στη ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ. Λαμίας στις 22 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου 2023. Οι δράσεις συνδέονται με έργα των δύο συγγραφέων και οδηγούν σε δημιουργικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες βασισμένες σε θέματα όπως η ιστορία, τα συνθήματα, τα ταξίδια, οι καλοκαιρινές μας συναντήσεις, κ.α.

Το 2023 έχει ανακηρυχθεί ως Λογοτεχνικό Έτος «Άλκης Ζέη». Για εμάς όμως, η Άλκη και η Ζωρζ είναι αχώριστες. Δύο παράλληλες ζωές, δύο παράλληλες πορείες, μια σχέση ζωής όπως εκείνη καταγράφεται σε εκατοντάδες βιβλία. Βιβλία που αποτελούν πολιτιστικό θησαυρό για τις βιβλιοθήκες της χώρας μας και θα αναδειχθούν μέσα από τη νέα ΚΕ.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας ξεκινά την αναζήτηση των θησαυρών της Άλκης και τη Ζωρζ στις 22 Ιουνίου. Το αρχικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

22 Ιουνίου, Πέμπτη (10.00 – 12.00)  100 ακριβώς! Θησαυροί της Άλκης και της Ζωρζ…

100 χρόνια ακριβώς… Κοινή ζωή, κοινές πορείες, κοινές ιστορίες…πάντα ενωμένες. Δύσκολο να τις ξεχωρίσεις και να σκεφτείς τη μία χωρίς την άλλη. Σήμερα στη βιβλιοθήκη τα παιδιά έχουν μια σημαντική αποστολή. Να ανακαλύψουν τους θησαυρούς της Άλκης Ζέη και της Ζωρζ Σαρή (υπεύθυνη δράσης: Ντίνα Σκουρτιά, ηλικίες 6-12).

27 Ιουνίου, Τρίτη (10.00 – 12.00)  Θέλεις να γίνουμε φίλοι;  

Πόσο καλά ξέρουμε τους φίλους μας και τι σημαίνουν για μας; Η βιβλιοθήκη καλεί τους μικρούς αναγνώστες να παίξουν, να διασκεδάσουν, να ακούσουν ιστορίες για δυνατές φιλίες και να κάνουν καινούριους φίλους (υπεύθυνος δράσης: Σπύρος Πιλάτος, ηλικίες 7-12).

29 Ιουνίου Πέμπτη, (10.00 – 12.00)  Πες καλοκαίρι χωρίς να πεις καλοκαίρι: Φεύγουμε διακοπές!!

Μπορείς να πεις καλοκαίρι χωρίς να πεις τη λέξη καλοκαίρι; Τα παιδιά ανακαλύπτουν καλοκαιρινούς θησαυρούς κι ετοιμάζουν τη δική τους βαλίτσα διακοπών για μαγικούς προορισμούς (υπεύθυνη δράσης: Αρετή Κανέλλου, ηλικίες 6-9).

4 Ιουλίου, Τρίτη (10.00 – 12.00) Πες καλοκαίρι …. χωρίς να πεις καλοκαίρι!

Μπορείς να πεις καλοκαίρι χωρίς να πεις τη λέξη καλοκαίρι; Τα παιδιά με αφορμή δύο καλοκαιρινά κείμενα των δύο συγγραφέων χωρίζονται σε ομάδες και παίζουν με τι λέξεις μαντεύοντας, ζωγραφίζοντας ή με παντομίμα (υπεύθυνη δράσης: Ντίνα Σπανού, ηλικίες 8-12).

6 Ιουλίου, Πέμπτη (10.00 – 12.00)  Πού πάνε οι γάτες το καλοκαίρι;

Τα παιδιά εμπνέονται από τις γατοϊστορίες της Άλκης και η Ζωρζ, σκαρφίζονται ιστορίες με πρωταγωνιστές τους αγαπημένους μας φίλους, τα ζωάκια συντροφιάς και ετοιμάζονται για τη δική τους ευφάνταστη παράσταση κουκλοθέατρου (υπεύθυνος δράσης: Σταυρόπουλος Γιώργος, ηλικίες 6-10).

11 Ιουλίου, Τρίτη (10.00 – 12.00)  Παιχνίδι ως τα σύννεφα!

Τι σχέδια καταστρώνει μια παρέα παιδιών ένα απόγευμα καλοκαιριού του 1940; Πώς μια ομπρέλα μπορεί να μετατραπεί σε παιχνίδι;  Σε αυτό το εργαστήριο οι μικροί φίλοι της βιβλιοθήκης παίζουν, δημιουργούν και πλάθουν ταξίδια με το νου ενώ κατασκευάζουν το δικό τους παιχνίδι που τους πάει μέχρι τα σύννεφα! (υπεύθυνος δράσης: Σπύρος Πιλάτος, ηλικίες 7-12).

13 Ιουλίου, Πέμπτη (10.00 – 12.00) Και οι τοίχοι έχουν φωνή!

Πόση δύναμη κρύβεται πίσω από ένα σύνθημα; Η βιβλιοθήκη καλεί τα παιδιά να γνωρίσουν την τέχνη του street art, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν συνθήματα που θα προωθούν τη βιβλιοθήκη και την αγάπη για το βιβλίο (υπεύθυνη δράσης: Εύη Γκόγια, ηλικίες 10 και πάνω).

18 Ιουλίου, Τρίτη (10.00 – 12.00)  Έχεις γράμμα!

Πως επικοινωνούσαν τα καλοκαίρια τους η Άλκη και η Ζωρζ; Τα παιδιά επικοινωνούν και μοιράζονται καλοκαιρινές εμπειρίες με άλλους συνομήλικους από μακρινές βιβλιοθήκες και γνωρίζουν την αλληλογραφία ως μέσο επικοινωνίας με την παραδοσιακή μορφή (υπεύθυνη δράσης: Αρετή Κανέλλου, ηλικίες 6-10).

20 Ιουλίου, Πέμπτη (10.00 – 12.00) Πες καλοκαίρι χωρίς να πεις καλοκαίρι: Καλοκαιρινά τετράδια.

Μπορείς να πεις καλοκαίρι χωρίς να πεις τη λέξη καλοκαίρι; Τα παιδιά με αφορμή δύο καλοκαιρινά κείμενα των δύο συγγραφέων χωρίζονται σε ομάδες και παίζουν με τις λέξεις μαντεύοντας, ζωγραφίζοντας ή με παντομίμα (υπεύθυνη δράσης: Ντίνα Σπανού, ηλικίες 8-12).

29 Αυγούστου, Τρίτη (10.00 – 12.00) Έχω δικαίωμα: Χάρτα των δικαιωμάτων των μικρών αναγνωστών και αναγνωστριών.

Ποιο δικαίωμα σου θα αγωνιζόσουν να υπερασπιστείς και μάλιστα δημόσια; Σε αυτό το εργαστήρι, παιδιά και έφηβοι εμπνέονται από τη ζωή και το έργο της Άλκης και της Ζωρζ μαθαίνουν για την αξία των δικαιωμάτων και φτιάχνουν τη δική τους χάρτα στη Βιβλιοθήκη (υπεύθυνη δράσης: Εύη Γκόγια, ηλικίες 8-12).

31 Αυγούστου, Πέμπτη (10.00 – 12.00) Και οι τοίχοι έχουν φωνή!

Πόση δύναμη κρύβεται πίσω από ένα σύνθημα; Η βιβλιοθήκη καλεί τα παιδιά να γνωρίσουν την τέχνη του street art, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν συνθήματα που προωθούν τη βιβλιοθήκη και την αγάπη για το βιβλίο (υπεύθυνη δράσης: Ντίνα Σκουρτιά, ηλικίες 7-10).

5 Σεπτεμβρίου, Τρίτη (10.00 – 12.00) Φανταστικές ιχνηλατήσεις!

Τα παιδιά συναντούν τους ήρωες της Άλκης και της Ζωρζ στη βιβλιοθήκη μας και μαζί τους ταξιδεύουν στον κόσμο των δύο συγγραφέων, φτιάχνοντας τους δικούς μας φανταστικούς χάρτες και ιστορίες από σχοινί (υπεύθυνη δράσης: Καλλέργη Γεωργία, ηλικίες 7-12).

7 Σεπτεμβρίου, Πέμπτη  (10.00 – 12.00)  Αυτή είναι η δική μου ιστορία!

Άραγε πόσο εύκολο είναι να γράψουμε μια ιστορία με ήρωες εμάς τους ίδιους για όσα έχουμε ζήσει όπως έκαναν η Άλκη και η Ζωρζ; Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά γίνονται συγγραφείς και γράφουν τις δικές τους μοναδικές ιστορίες για τα καλοκαίρια τους, τα παιχνίδια τους, τα όνειρά τους, τον κόσμο τους (υπεύθυνη δράσης: Κωνσταντίνα Τσούμα, ηλικίες 9-12).

8 Σεπτεμβρίου, Παρασκευή  (10.00 – 12.00)  Βιβλιοθήκες ενωμένες πάντα!

Όλοι οι φίλοι της βιβλιοθήκης, μικροί και μεγάλοι γιορτάζουν τα 100 χρόνια πορείας της Άλκης και της Ζώρζ μέσα από τις δημιουργίες των παιδιών στην καλοκαιρινή εκστρατεία, μοιράζονται καλοκαιρινές αναμνήσεις, συζητούν για τα δικά τους παιδικά αναγνώσματα και αποχαιρετούν το καλοκαίρι ανανεώνοντας τη συνάντησή τους για την επόμενη καλοκαιρινή εκστρατεία. (τελετή λήξης με όλους τους υπεύθυνους των δράσεων και με όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στη ΚΕ23).

Στη σελίδα της Βιβλιοθήκης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΔΗΚΕΒΙ Λαμίας θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τα προγράμματα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2023.

Για να κλείσετε θέση στα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης τις ώρες 09.00 – 14.00 στο τηλέφωνο της Βιβλιοθήκης 2231067208 (εσωτ.2), ηλεκτρονικά μέσω mail στο liblam1@otenet.gr και vivllamias@sch.gr ή στο χώρο της Βιβλιοθήκης Αινιάνων 6 Λαμία.

Στα εργαστήρια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.  

Σας θέλουμε συνταξιδιώτες σε αυτό το ταξίδι!!

#forEBEr #KE

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.

Free shipping
for orders over 50%